Tung Yağı

Veya Çin Ahşap Yağı.

Tung ağacının tohum keselerinden yada kozalaklarından çıkarılıyor. Çin de yüzyıllardır kullanıyor. Bilinen en iyi ahşap koruyucu. Ahşabın içerisine 5mm kadar girerek toprak üzerinde ve altında koruma yapıyor.

Tung yağı ahşabın mesamatına derinlemesine girerek sanki ahşap ıslakmış gibi bir görünüm kazandırıyor. Bu nedenle uygulandığı ahşabın rengini koyulaştırıyor ve ahşaba çok hoş bir sıcak ve zengin görünüm kazandırıyor.

Oluşturduğu sert tabaka sadece su geçirmezlik değil toza, alkole, asetona ve portakal suyu gibi asit özellikli bir çok maddeye mukavemet sağlıyor. İnanılmaz değil mi?

Ne yazık ki günümüzde koruyucu özelliği için değil, ahşaba kazandırdığı zengin görünüm için kullanılıyor.

Avantajları:

Unutmayınız ki burada yazdıklarım sadece %100, yani inceltilmemiş Tung yağı için geçerlidir.

Tung yağı uygulanmış yüzey, hasar görmediği sürece şu faydaları sağlar:

  • Su geçirmez
  • Alkole karşı dirençlidir
  • Tırnak cilası ve onu çıkarmakta kullanılan aseton a karşı dirençlidir
  • Portakal suyu gibi meyve ve sebze asitlerine karşı dirençlidir.
  • Esnektir. Ahşap çalıştıkça korumaya devam eder
  • Ahşabın dokusunu ve desenini ortaya çıkarır
  • Uygulaması kolaydır
  • Uygulama sırasında yapılan hataları giderici bir özelliği vardır
  • Eğer ilk uygulama eskir veya zedelenir ise tekrar uygulaması kolaydır
  • Zehirleyici değildir. Uygulandığı ahşap kap kacaktaki yiyeceklere olumsuz etkisi olmaz.

Dezavantajları:

Tung yağı uygulandıktan sonraki bir kaç gün boyunca berbat bir koku yayar. Zamanla azalır ancak bazı koku alma duyusu kuvvetli insanlar bu kokunun bir süre daha devam ettiğini hissederler. Eğer , üzerine başka bir cila ile bir katman daha oluşturulur ise koku duyulmaz.

Tung yağı kolay kurumaz. Günümüzün acele içinde koşturan ustaları için uygun değildir.

Saf Tung yağının ahşabın içerisine nüfuz etme özelliği zayıftır. Bu sorun ilk katta, %50 terebentin ile karıştırılarak uygulama yapılması ile giderilebilir. Sonraki katlarda inceltmeden kullanılmalıdır.

Saf Tung yağının saklanması zordur. Ortamdaki ısıya ve ışığa bağlı olarak kutudaki yağın üzerinde bir film oluşmaya başlayabilir ve kutu kenarlarında yapışkan birikimler olabilir. Bu belirtiler görülür görülmez bütün kutunun atılması gerekir çünkü bu belirtileri gösteren yağ eğer uygulanır ise doğru dürüst kürlenmeyecek, kuruması çok gecikeçek, kokusunun yok olması çok vakit alacaktır. Onun için kutunun ağzını açık bırakmayınız, her yağ aldıktan sonra hemen kapatınız ve güneşin altında tutmayınız.

DİKKAT: Yaydığı pis kokunun allerjik bünyeli veya astım sıkıntısı olanları etkileyebileceğini belirtmek isterim.

Nasıl uygulanmalıdır:

Asırlardan beri kullanılmakta olan bir çok malzemede olduğu gibi, ustaların geliştirdiği pek çok yöntem var ise de ben burada size en kolay ve kestirmesini anlatacağım hatta bir de video ekleyeceğim.

Önce bütün yüzeyi 220 zımpara ile yoklayıp tozunu alınız.

Yağı uygulamak için iplikleri sarkmayan herhangi temiz bir bezi kullanabilirsiniz. Benim tercihim eski fanilalarım, donlarım veya tişörtlerim gibi pamuklu, yumuşak dokumalar oluyor. Kullanacağınız dokumanın kenarlarını içeri doğru kıvırarak top haline getiriniz.

Ufak bir miktar Tung yağını bez topunuza alınız ve uygulamaya başlayınız. Yağladığınız parçanın altı, içi gibi ulaşılması en zor yerlerden başlayınız ki dirsekleriniz, saçlarınız yağlanmasın.

Ağacın damarları yönünde ve basınç uygulamadan, tatlı tatlı sürünüz. Yüzey ıslak olacak ama yağ zerrecikleri görülmeyecek kadar doyurmalısınız. Eğer emilmemiş fazla yağ görür iseniz başka bölgelere geçmeden evvel bunları yayınız, beziniz ile alınız. Dairesel hareketler ile yaymaya devam ediniz.

Aşağı yukarı yarım saat sonra, temiz bir bez ile yüzeydeki fazla yağı toparlayıp çok hafif parlatma hareketeleri yapıp bir kenara bırakınız. Unutmayınız; bütün yağlarda olduğu gibi ince katlar halinde çalışacağız.

Uyguladığınız parçayı elinize kuru gelinceye kadar veya en az 24 saat bir kenara bırakınız. Tam kuruma veya kürleşme haftalarca sürebilir. Bizim ele kuru gelme ile hissetmeye çalışacağımız şey ahşap yüzeyin yağı tam olarak emip emmediğidir.

Kuruduğunu aklınız kestiğinde 600 numara zımpara veya cim teli ile pürüz kırınız. Çıkan toz beyaz olmalıdır. Yok eğer yapışkan, reçine kılıklı bir toz çıkar isedaha fazla ilerlemeden bir gün daha bırakınız, iyice kurusun.

İyi bir koruma için, 3 kat daha inceltilmemiş Tung yağı uygulamalısınız. Her kat arasında en az 24 saat beklemeli, her kattan önce en az 600 numara zımpara ile pürüz kırmalısınız.

Farklı bir uygulama tekniği olarak video da ki gibi ilk kattan sonraki uygulamayı 600 numara su zımparası ile yapabilirsiniz.

Başka bir teknik: Sadece ilk kat için, %50 terebentin %50 Tung yağı karıştırarak kullanabilirsiniz. Bu sayede Tung yağı ahşabın içerisine daha kolay ve hızlı işleyecektir. Ancak unutmayınız ki sonraki 3 katı inceltmeden uygulamalısınız. Ayrıca; ilk katı incelttiğiniz zaman, eğer bu, örneğin bir salata kasesi ise, kullandığınız terebentinden dolayı yiyecek koymanız doğru olmayacaktır ! Yiyecek kaplarında bu yöntemi kullanmayınız !

Yüzeyin tam olarak kuruduğunu ve tam sertliğine ulaştığını nasıl anlayacaksınız? Eğer parmaklarınızı, uyguladığınız parçanın çeşitli bölgelerinde, ahşabın damarlarına dik yönde okşayarak hareket ettirdiğinizde herhangi bir direnç, takılma, sürtünme, yapışma hissetmiyorsanız iş tamamdır. Eğer bir direnme var ise daha kürlenmemiş demektir, çare yok bekleyeceksiniz.

Şimdi sıra videoda. Seyredince diyeceksinizki bu kadar lafı ne diye okuttun bize, kosaydın baştan video anlardık her bir şeyleri.

Tamirler:

Bundan daha kolayı olamaz. İlk başta ne yaptıysak, baştan başlayıp tekrarlıyoruz. Beze az biraz yağ alıp sürüyorsunuz. 1/2 saat bekleyip fazlasını topluyorsunuz. Ertesi gün pürüz kırıp bir kat daha. Ertesi gün bir daha. Ertesi gün bir daha. Toplam 4 kat

Nereden bulacağız ?

www.e-hırdavat.com

eser diyor ki: 19 Nisan 2014, 12:43

  1. Merhaba

Tik agacindan bir kesim tahtasi aldim ve gwrcekten mukemmel bir zimpara islemi yapilmis. Bitkisel yaglarla yaglanmis ve goruntusu ve sertligi gayet hos. Yalniz arka tarafinda bir kac tane sanirim kucuk delik var. Hasere deligi olabilir bunlarin herhanvi bir zarari var midir bilgi verebilir misiniz tesekkurler

Murat USTA diyor ki: 23 Nisan 2014, 14:29

Merhaba;

Herhangi bir zararı yoktur. Zaten ilk soğan – sarımsak doğramanızdan sonra haşere falan kalmayacaktır

:)


Aman parmaklarınıza dikkat ediniz !( Eşim çok keser )
Kolay gelsin.

Ali diyor ki: 23 Mayıs 2015, 00:53

Merhaba,

Ikeadan ahsap mutfak tezgahı aldım. Tung yağını bu tezgah üzerinde kullanabilirmiyim ?
Nereden temin edilebilir ? (www.e-hırdavat.com ‘bulamadım)

Teşekkurler

Murat USTA diyor ki: 25 Mayıs 2015, 22:42

Hiç tavsiye etmem. Tung yağı acayip pis kokar ve kolay kolayda geçmez.
Yinede isterseniz. e-hırdavat.com da hobi aletleri kategorisinde en altta yağlar bölümünde bulabilirsiniz.
İkea bu iş için size yağ önerecektir.

Ali Sabri diyor ki: 09 Haziran 2015, 23:29

Cevabınız için teşekkurler. Cevabınızı okuyamadan tung yagını ahsap mutfak tezgahına uyguladım. İlk katta
%50 tung yagı %50 doğal limon yağı (inceltmek için, citrus terebentin diye aktarlarda satılıyor, kokusu da guzel) kullandım. Ikıncı katı %70 tung, %30 limon yagı ile ve 4. 5. katları sadece tung yagı ile yaptım. 2 hafta gecti ahsabın bazı bolumleri kuru gibi ve tekrar yağ istiyor gibi gözukuyor. Acaba tumuyle yanlış birsey mi yapıyorum yoksa yaglamaya devam edeyim mi?

Teşekkurler

Murat USTA diyor ki: 10 Haziran 2015, 23:01

Ali Bey merhaba;
E vallahi ne demeli, siz maşallah işi götürüyorsunuz zaten. Koku sorunu da yok ise ne güzel.
Ahşabın bazı bölümleri çok yağ çekebilir veya çok çabuk kuruyabilir. Eğer bunları doyurmak ister iseniz çok yağ emmiş ve kokan bir neticeye varabilirsiniz. Biraz bekleyin ve tezgahınızı kullanmaya başlayın bakalım. Yağ işi zaten biten bir iş değildir. Ara sıra tekrar uygulamalısınız. Bırakın ahşabı, ben evdeki mermer tezgahları bile ayda bir zeytin yağı ile yağlıyorum. Kullandıkça bir rutine oturacaktır. Acele etmeyin.
Cesur adamsınız vesselam !
Kolay gelsin.

Ali Sabri diyor ki: 12 Haziran 2015, 22:43

Murat USTA teşekkurler,
Bir daha ki sefere tavsiyenize uyup ikeanın onerdiği yağı kullanacağım. Tung yagı ile koca tezgahta ugraşmak gercekten zahmetli.

Selamlar