Sıkaça

Unutulmaya yüz tutmuş terimlerden biri. Rumca’ dan gelme. Sözlüklerde bulamadım ve sadece bir sitede rastladım. İnce kesim işlerinde kullanılan küçük ve ince dişli testere olarak tanımlayabilir ve Türkçe sırtlı el testeresi olarak anıldığını söyleyebiliriz.Fotoğrafta benim kullandığım sıkaçalar görülüyor.


Sıkaça ince dişli bir testerenin sırtına bükülmesini önlemek amacı ile geçirilmiş bir çelik lamadan oluşuyor. Görevi, örneğin cam çıtası gibi ince malzemeyi, genellikle de açılı olarak temiz br şekilde kesmek. Bu nedenle Birleştirme Testeresi diyeni de duydum. Abanmadan yumuşak kullanılır. Ne de olsa ince iş ??

Eskilerde bir çeşit sıkaça bilirdik. Fotoğrafta en alttaki gibi idi hepsi. Sonra sonra bir sürü çeşit çıktı. En üsttekini çok nce çıtacıkları kesmekte kullanıyorum.  Bir altındakinin ince dişi çıtacıkların gönye kesiminde çok işe yarıyor. Belli olduğu üzere üstten üçüncününde dişleri incecik. Dördüncü daha kalın dişi ile hızlı ama kaba kesiyor.

Sıkaça alırken diş inceliğinin yapacağınız işe uygun olmasına, tercihan ahşap saplı olmasına, sapı kavradığınız zaman parmak sırtlarınızın parçaya sürtünmeyecek kadar bükük, yani açılı olmasına, sapın kanada iyi tutturulmuş olmasına, kanatta paslanma olmamasına ve tabiki şöyle elinizle az zorladığınızda kanadın bükülmediğine dikkat etmelisiniz.

Sıkaça kullanıyorsanız olmazsa olmaz aksesuarımız gönye kutusu olacaktır. Eskiden her usta kendi gönye kutusunu yapar iken şimdi yapı marketlerde çeşit çeşit, kontraplaktan plastiğe çeşitli malzemeden gönye kutuları bulmak mümkün. Bazılarının pek amatör işi olduğunu kabullenmeliyiz.