Metal Kabusu
Çoklu dilme veya Weinig gibi bir çok kesici ucu aynı anda kullandığınız makineniz var ise yada basit bir makineniz var ama tek bir ucu var elinizde. Tam kesime başlıyorsunuz keyifle, az sonra bir cayırtı kopuyor.
Bakıyorsunuz o kıymetli tek kesici ucunuz veya çoklu dilme makinesindeki 16 testerenin hepsinin 3 – 5 dişi, belkide daha fazlasının elması gidivermiş.
Her an başınıza gelebilecek bu kabusun sebebi, Orta ve Kuzey Avrupa ile Rusya’dan gelen kerestenin kesildiği ormanların 2. Dünya Savaşı sırasında yok yoğun çayışmaların geçtiği bölgeler olmasıdır.
Hani bizde Çanakkale için metre karede bilmem kaç bin mermi atılmış denir ya, buralarda da benzer işler olmuş.
Ağaçlara saplanan mermiler kadar o zamanın müdafaa aracı olan dikenli teller de bugün sorun yaratıyor. Ağaçlar arasına çekilen teller harp bitse de bırakılıp gidilmiş, zamanla dikenli teller büyüyen ağaç övdelerinin içerisinde kalmış.
Büyük fabrikalarda bu soruna karşı kerestelerin makinelere beslendiği hatta bir metal dedektörü bulunuyor ve içerisinde metal varlığı belirlenen parçalar hattan dışarı atılıyor.
Küçük atelyelerde ise, makine girişlerinde, hani alışveriş merkezi girişlerindeki eli dedektörlü arkadaşlardan bulundurmak gibi delice fikirler icat edilebilse de pek bir şey yapılabilecek gibi görülmüyor.
Ekteki resimde günde 30 -35 m3 kereste dildiğimiz dönemlerden kalma ve sevgili İbrahim Aktürk’ün sakladığı, bilmem kaç tane testeremizi halletmek ile suçlu metal parçalar görülüyor. Mermi ve şarapnel parçaları.
İnsanlar oralarda neler yaşamışlar !