Kutu Kutu Pense

Resimde gördüğünüz kutuyu, sevgili karımcığım mangal döküntüme çok laf etmesin diye mangal şişlerini koymak üzere yapmış idim. Şimdi baş köşede duruyor.

Kutu köşesi birleşimi diyebileceğimiz köşe birleştirme tekniği, yazının başlığındaki çocuk oyunu misali, kutu kutu pense oyunu gibi keyifli bir iştir.

Birbirine geçen elemanlara ” parmak ” diyoruz. çünkü bu birleşim sanki iki elinizin parmaklarını birbirine geçirmişiniz gibi bir his veriyor.



Geleneksel kutu köşelerinde, üst başında iki erkek parmak ile başlayan iki kutu başı, üst başında iki dişi girinti ile başlayan başka iki kutu yanı ile birleşir. Parmaklar birbirinin aynası şeklindedir.

Ancak değişken birleşim tekniğinde ise kutu başlık ve yanlarının hepsinde, üst başlarının bir tarafında erkek diğer tarafında dişi parmak bulunur. Resimde altta görüldüğü üzere.

Bu işi daire testerenize yalpa testere takarakta, frezenize uygun bir uç takarakta yapabilirsiniz. Güzel bir orantı için parmaklar küp şeklinde olmalıdır. Yani kutu ahşabınız 1 cm kalınlıkta ise parmakların ölçüsü 1 x 1 x 1 cm, kalınlık 2 cm ise 2 x 2 x 2 cm olmalıdır. Yani kullanacağınız ahşap kalınlığına göre yalpa testere ayarı yapmalı ya da ona göre freze ucu seçmelisiniz.

Aynı şekilde, ahşabınızın kalınlığına göre testerenizin ve ya freze ucunuzun yüksekliğini ayarlayınız.

Bu iş için çok basit bir aparat yapacağız.
Malzemelerimzin tamamı sadece iki kalem: Yaklaşık 30 cm boyunda, 10 cm yüksekliğinde bir MDF parçası ve kullanacağınız ahşap kalılığına göre belirlediğiniz parmak ölçüsünde 30 cm uzunlukta sert ağaç çıta. Yani kutu birleşim parmakları 1 x 1 x 1 cm olacak ise 1 x 1 çıtaya ihtiyaç vardır.

Önce MDF nin bir başından 15 cm öteye ilk kanalı açıyoruz. Testere veya bıçak üzerinden geçtikten sonra siperi tekrar geri çekmeyiniz. Yan siperin ayarı ile artık oynamayınız. Resim A




Hazırladığımız çıtanın bu kanala tam oturup oturmadığını test ediniz. Resim B



Tatmin oldu iseniz çıtayı ortadan ikiye kesiniz. İki parçayıda yan yana tutarak makinenin yan siperi yanına yerleştirip kalıbımızı dayayınız ve ikinci kanalı açınız. Yine siperi sadece ileri hareket ettirmelisiniz. Geri çekerek parçayı ikinci kez kesici uç üzerinden geçirmeyiniz. Resim C



Şimdi kalıbımızı ters çevirip çıtalardan birini açtığınız ikinci kanala oturtunuz. Bir ucu kalıbın ön yüzünden 2,5 cm kadar çıkmalıdır. Cam çivisi ile sabitleyiniz. Diğer çıta parçasını ise bir kenara saklayınız az sonra lazım olacaktır. Resim D



Bundan sonra MDF kalıbımızı oynatmayacağımız için artık hareketli sipere sabitleyebiliriz. Önce kalıp parçasını yan sipere dayayın, hareketli siperi ona doğru kaydırın, işkence ile tutturun, haraketli sipere vidalayın. Yan siperi isterseniz kaldırabilirsiniz.

h