Köprüleme, kuşaklama, alttan girme, kıspete dalma ….

Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de alakasız pek çok laf bulunur. Kimi ” kız memesi ” gibi kibar, kimisi de kötü belden aşağı laflardır.


Kiriş açıklık tablolarında gördüğünüz bazı terimlere burada açıklık getirmekte fayda var. Temelde kirişler düşey yükleri taşıyan, kılıcına kullanılan elemanlar olduklarından yatay salınımlara, yüklere karşı savunmasızdırlar. Eğer evin beyi yürürken, hanımı temizlik, çocuklar yaramazlık yaparken döşemenin sallanmasını, zangırdamasını, titremesini istemiyorsanız köprüleme, kuşaklama gibi teknikleri kullanarak muhallebi kıvamında bir döşemeden kurtulup, daha katı bir yapı inşa edebilirsiniz.


Kuşaklama

Ya da kuşak atılmış döşeme. Kuşak dediğimiz, en az 19 x 64mm kesitli ahşabın, her bir mesnetten veya bir diğer kuşak sırasından en çok 210 cm mesafede, kirişler altına ve başlarından da hatıl, yastık ya da bir başka taşıcıya çakılmış atkılardır. Başlarından çakılmış, sabitlenmiş olması telora ile arasındaki en önemli farktır.

Eğer, tavan malzemeniz panel halinde ise ve doğrudan doğruya döşeme kirişlerine bağlıyor iseniz, kuşaklama yerine kabul edilebilir ve bu durumda açıklık tablolarında kuşaklama yapılmış döşeme değerlerini kullanabilirsiniz.




Köprüleme

En az 19 x 64 mm veya 38 x 38 mm ahşapların, her bir mesnetten veya bir diğer köprüleme sırasından en çok 210 cm mesafede, çapraz olarak kirişlere ve birbirlerine ve sıra başındaki hatıl, yastık yada başka bir taşıyıcıya da çakılmasıdır.

Bir köprüleme benzeri uygulama ise şudur: Band şeklindeki çember çeliklerini, kirişlerin bir altından bir üstünden geçirerek çakabilirsiniz. Bir sürü malzeme alıyor ve bunlar geldiğinde bir sürü çember çeliği elinizde kalıyor ise köprüleme malzemenizde bedavaya gelecektir. Ancak bu durmda sıra aralarını 60cm den fazla açmamaya dikkat ediniz.

Hem köprü hem kuşak bir arada

Kuşaklama ile baraber en az 19 x 64 veya 38 x 38 mm ahşapların, her bir mesnetten veya bir başka köprüleme sırasından en çok 210 cm mesafede çapraz çakılmasıdır. Kuşaklama ile beraber yine her bir mesnetten veya bir başka kuşaklama sırasında en çok 210 cm mesafede olmak üzere, köprüleme yerine 38 mm kalınlıkta ve kiriş derinliğinde takozlar kullanabilirsiniz.

Daha katı döşemeler için aks aralığını 210 cm den daha az tutmalısınız. Benim tavsiyem 100-120 cm yi geçmemeniz yönündedir. Bu sayede döşemenin orta bölgesinde daha fazla sertlik elde edersiniz.

Köprüleme olmaksızın ahşap teloraya bağlanmış tavan taşıyan döşeme kirişleri
En çok 600mm aks aralığı ile yerleştirilmiş 19 x 89 mm veya en çok 400mm aks aralığı ile yerleştrilmiş 19 x 64 mm ahşap teloralara bağlanmış en az 12.7 mm kalınlığında alçı panel tavanlar.

Alçı panellerin metal alçı U profilleri ile kirişlere bağlanması bu teknik kapsamına girmez ve döşemenin katılığına bir katkısı yoktur. İnce metal profiller ile tavan çatılması, yangın esnasında metalin yumuşuyarak alçı panelleri alevler üzerine düşürmesi gibi bir işlevi ve işçilik kolaylığı dışında bir faydası yoktur.


Köprüleme ile beraber ahşap teloraya bağlanmış tavan taşıyan döşeme kirişleri
Artık anlatmama gerek yok herhalde !

Beton şap dökülmesi

Geldik tartışmalı bir konuya: Hem ahşap yapı yapıyoruz hemde beton döküyoruz. Buyrun şimdi ikileme bakın.

Evet döşeme panelleri üzerinde beton şap dökülmesi oldukça fazla kullanılan bir yöntemdir. “Self leveling” denen hazır malzemenin çıkma sebebi bu olup çok ince dökme imkanı vermektedir. Ayrıca hafif betonlar, köpüklüsü , perlitlisi hepsi bu amaca uygundur.

Ancak bizim tablolarda konuştuğumuz 30 veya en çok 50 mm kalınlıkta, doğrudan doğruya döşeme paneli üzerine dökülmüş, normal ağırlıkta betondur.

Bu konu çok daha fazla mühendislik tatışması gerektirdiği için burada daha fazla detayına girmek istemiyorum. Ama tabloya koymak durumunda idim.

( Kaldı ki iş bana kalsa ben hiç bir zaman bu tarz bir döşeme yapmam )

Tutkallanmış döşeme panelleri

Kirişler üzerine döşeme panellerini çakmadan önce tutkal sürmeniz şayanı tavsiyedir. Buradaki tutkal Bison veya PL markaları altında satılmakta olan, Amerikan milletinin “Liquid nail” dedikleri, bizim gümrük mevzuatında ” kalafat macunu” diye geçen bir tutkaldır ki Bison firması vaktiyle benim teşviklerimle Bison Kit getirmeye başlamıştır ve de pek de iyi olmuştur.

Aynı tutkalı kapı kasalarının montajı gibi birçok ahşap işinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.