Japon Testereleri

Bu Japon milletinin her bir şeyi bir başka oluyor. Yemekleri, elektronikleri, adamları hatta yapıştırıcı var: Capon. Adamların gözleri: Capon Capon

Binler ile ifade edilen bir ahşap kültürleri var. Sadece ahşap tapınakların yapılması değil, en azından filmlerde gördüğümüz hafif paravanlar, bölmeler, sehpalar. Hepside çok ince ahşap işçiliğine sahip.

İşte Japon arkadaşlar bu işleri capon capon göz nuru dökerken herşeyleri gibi acaip bir testerelerde kullanmışlar. Gel zaman git zaman bu testerelerin hikmeti batı dünyasınca da takdir edilip yayılmış ve günümüzde Amerikan sitelerinde 25 – 150 Dolar  fiyat aralığında satılan kıymetli mallar haline gelmiş.

Aşağıda resmini gördüğünüz ekip 2 hafta önce de takım taklavat meraklıları alsın diye BauHaus’a gelmiş bulunuyor.

Nokogiri
Japon testerelerinin genel adı. Batı dünyasının kullandığı testerelerden %75 daha ince çelik kullanılıyor. Japon arkadaşlar daha çok sedir ve selvi ağacı kullandıkları için özellikle sert ağaç işlerinde çok başarılılar. Bir özellikleri de iterken değil çekerken kesiyor olmaları. YAni abanıp sıkıştıramıyorsunuz. Bileğiniz çekince incecik çelik sizi takip ediyor. Bu sayede daha az yoruluyorsunuz, daha hızlı iş çıkarıyorsunuz, daha az talaş çıkıyor vs. vs. Ama her güzelin bir yamuk tarafı olduğu gibi bunşarında bir kötü yanı çok ince oldukları için bileme yapılamaması. Gerçi bileyen firmalar var ama işin esası bilenmemeleri. Bu nedenle de çoğu saplarına cıvata ile tutturulmuş, körelince değiştiriyorsunuz.

Yalnız böyle sapları hasıra sarılmış komik şeyleri sakın ha oyuncak sanmayın. Son derece keskin ve ciddi aletler bunlar. Rivayet o ki bir kere kullanan bir daha vaz geçemiyor.

Dozuki
En popüler Capon testeresi. Resimde en altta olan. Bizim sıkaça muadili. Kesici kanadın üzerindeki çelik sırt, incecik kesici kanadın bükülmesini önlüyor. Genelde 0,3mm kalınlıkta, ince dişli bir kesici. Hem ahşabın elyafı doğrultusunda hem de liflere dik olarak kesime, boy kesmeye uygun. Daha çok geçme-zıvana işlerinde, kırlangıç kuyruğu geçmeler gibi geçme işlerinde kullanılıyor. BauHaus’a gelen 240mm ve 29.00 TL

Ryoba
En baba Capon testeresi. Onun için resimde en üste çıkmış. BauHaus’a gelen 240mm ama ben ahşap inşaatta kullanılan dev gibilerini görmüş idim hangi fuarda hatırlamıyorum. Bunun özelliği iki yanında da kesici dişlerin olması. İnce dişlerin olduğu kenar ahşap liflerine dik kesimler, boy kesimler, baş kesmeler için kullanılıyor. Zarif ve havalı bir hareketle çeviriveriyorsunuz. Hooop. Kalın dişlerin olduğu kenar ise boy kesmelerde, ahşap elyaflarına paralel kesmelerde kullanılıyor. Yani arkadaşta her yol var.


Sırtı olmadığı için resimdeki gibi daldırabiliyorsunuz.Fiyatı 36.00 TL

Kataba
Genel amaçlı bir testere. Ortada ki. Dozuki’nin sırtı takviyeli olmayanı. Kesici genellikle 0,5 mm oluyor. Güzel boy ve baş kesme işleri çıkardığı biliniyor. Hızlı kesimler için arka üç çeyreklik kısmı, yavaş kesimler için öndeki üç çeyreklik kısmı daha az yoruyor ( muş ). Bu da yanılmıyorsam BauHaus’da 26.00 TL

Takım taklavat meraklıları kaçırmasınlar. Çok makul fiyatlar ve buralarda bir daha ya bulunur ya bulunmaz.
Kullanamazsanız ? Deliklerinden bir köşeye asın, havanızı atın !! Acayip havalı.

ahsapatelyesi.com yayında iken bu yazıya yazılmış yorumlar:

  1. Kemal Yağız diyor ki: 04 Temmuz 2011, 19:06

dozukiden bir tane aldım benim için önemli olan dişlerin kesme genişliği yani orada yazdığınız 0.3 mm dozukinin kesme genişliğimi yoksa çelik çapımı onu söylerseniz çok makbule geçer şimdiden teşekkürler

ymtalu diyor ki: 06 Temmuz 2011, 14:20

Kemal Bey merhaba;

0,3 mm çeliğin kalınlığı. Yani ana gövdenin kalınlığı. Dişlere çap verilişine göre kesme kalınlıkları değişiyor. Malum zamanla da azalıyor. Benim kullandığım 0,5 mm kadar bir kesim izi açıyor.

Kolay gelsin

volkan özer diyor ki: 15 Kasım 2011, 15:28

merhaba…
arkadaslar sızden rıcam ben yukarı resımdekı testerelerı nerden satın alabılırım bayada almak ıstıyorum bıldıgınız bır satıs noktası varmı turkıyede veya yurd dısında bana tlf adres veya wep adresı verırsenız sevınırım ılgınıze sımdıden tesekurler

ymtalu diyor ki: 16 Kasım 2011, 11:40

Volkan Bey merhaba;

Yazıda belirttiğim üzere fotoğrafdaki testereleri BauHaus'tan almış idim. BauHaus Ankara, İstanbul dışında bir de Bursa'da var. Web'den satışı ise http://www.online.bauhaus.com.tr adresinden yapıyorlar.

Kolay gelsin !!

volkan ozer diyor ki: 16 Kasım 2011, 12:17

Ilgınıze cok tesekur ederım oncelıkle.
Bundan 6 ay kadar once bauhaus 'a gıtmıstım bır arkadasın tavsıyesı uzerıne lakın resımdekı testerelerı ne yazıkkı bulamadım reyon mudurune sordugumda turkıyede boyle bır el testeresının olmadıgını soylemıstı belkıde gemıstır ılgınıze tekrar tesekur ederım ıyıgunler…

superkeci diyor ki: 28 Ekim 2013, 22:12

şu an itibariyle bauhaus’ta hepsinden var, muhtemelen stoklarında da bol bol var.
ben bir yıl önce bir tane dozuki bulup onu almıştım, bir yıldır da en çok kullandığım testere odur. gerçekten denemeye değer…
komik olansa, bu kadar basit üç beş özelliğin şimdiye kadar bu dünyada japonlar dışında kimsenin aklına gelmemiş olması. hadi aklınıza gelmedi, adamları da mı ziyaret etmediniz, görmediniz böyle bir aleti… dünyanın geri kalanı için geç ama güzel bir buluşma.

Ogun diyor ki: 05 Mart 2014, 23:27

Merhabalar, bilgilerini bizlerle paylaşan güzel bir blogunuz var.peki sizin yada çevrenizdekilerin elinde kullanmadığı ve satabileceği bu tur aletleri de paylaşma imkanınız var mı?

Murat USTA diyor ki: 10 Mart 2014, 12:45

Çok hoş fikir. Hemen bir “Kısa İlanlar” bölümü oluşturayım !

nazmi aşcı diyor ki: 20 Mayıs 2014, 15:50

ilgi alanınız çok güzel. her şey gönlünüzce olsun.haberdar olmak isterim. kolay gelsin.

Murat USTA diyor ki: 21 Mayıs 2014, 00:21

Sn. Aşçı

Teşekkür ederim.
Sitenin başlığında, sağ üstte bir ” RSS ” amblemi göreceksiniz. Burayı tıklayıp yönergeleri takip ettiğinizde, abone olmuş oluyor ve her yeni yazıdan haberdar olmuş oluyorsunuz.
Umarım bilgisayarınız ve kullandığınız iletişim sistemi bu sisteme uygundur.
Her isteyen rahatça ulaşsın diye sitede üyelik isistemi ve/veya e-mail aboneliği gibi bir yönteme girmedim.
En kötü ihtimal, arada sırada uğrayıp bakmanız olacaktır.
Zaman zaman ayda 30,000 sayfa yazı okunan bir kapasiteye ulaşınca, mazur görün lütfen, benim sizleri haberdar etme olanağım pek kalmıyor.
Saygılar, sevgiler.

YUSUF diyor ki: 23 Aralık 2014, 17:01

Ryoba yı arıyorum bulamıyorum. Nerden alabilirim?

Murat USTA diyor ki: 26 Aralık 2014, 11:22

Sn. Kayra;
Ryoba, yani çift taraflı Japon testeresi için BauHaus mağazalarına bakınız. Geçen hafta Ankara Cepa’da var idi.
Kolay gelsin.