Gururumuz Erol Bey
ISO lafını daha çok ISO 2000, ISO 14000 gibi rakamlar ile beraber görmeğe alışıksınızdır. ISO lafının açılımı ise ” Uluslararası Standartlar Organizasyonu ” olarak tercüme edilebilir. Yani iş sadece bir kalite belgelendirme, yönetimin kalitesi gibi kavramlar ile kalmaz, ISO hem Almanlar’ın DIN, Amerikalılar’ın ASTM gibi dünyadaki çeşitli ve farklı standartları birleştirmek, hem de yeni ve ortak standartlar oluşturmak için çalışır.
İşte bu amaçla, ISO çatısı altında standartlar hazırlayan teknik komiteler bulunur ki bunlardan birisi ISO/TC 165 numaralı “AHŞAP YAPILAR TEKNİK KOMİTESİ” dir. 55 ülkenin üyesi olduğu bu komitede Türkiye, TSE tarafından temsil edilir. TSE ise bu işi ” Ayna Komite” olarak adlandırılan ulusal bir komite ile yürütür. Bendeniz de uzun yıllardır bu komitede başkan olarak görevliyimdir.
2003 yılında tüm komiteyi yıllık toplantı için TSE ve Ulusal Ahşap Birliği olarak İstanbul’da ağırlamış ve bir kaç turistik kaza dışında yüzümüzün akı ile kendilerini uğurlamıştık.
Yapıyı elimden geldiğince basit anlatmaya çalıştım. Yoksa, örneğin “Çalışma Grupları” gibi daha bir sürü organ ile yürüyen karmaşık bir organizasyondur.
İşte bu ISO/TC 165 komitesi ve organları, ahşap yapıları ilgilendiren konularda, yetkileri dahilinde, standart geliştirilmesine çalışırlar. Size fikir versin diye bu standartlar hakkında birkaçını şöyle sayabilirim ki kafanız iyice karışsın: Lamine ahşap kirişlerde kullanılacak tutkalın yapısından tutun, finger joint makinesinin baskı gücüne gidin, oradan bambu inşaat iskelelerinin bağlanması prensiplerine uğrayıp, I kirişlerin bükülme direncinin hesaplanması esaslarına şöyle bir bakın, ahşap çatı makaslarının metal bağlantılarının üretim özelliklerinde bir soluklanın.
Yani çok ciddi işler bunlar. Ne yazık ki bizim çok ilerimizde işler bunlar. Ne yazık ki sadece oylamalara katılıp, onay verdiğimiz işler bunlar. Ne yazık ki çalışma gruplarına katılıp kelam eyleyecek kadar bilgiye sahip olmadığımız işler bunlar.
İşte bu ciddi işleri başaran bu uluslararası komitenin başında bu yıl Sn. EROL KARACABEYLİ var.
Sn. Başkanımız Erol Karacabeyli, çok tatlı bir adam olmasının yanı sıra, ahşap yapılar konusunda uluslararası platformda en çok tanınan ve etkin bilim adamlarından biri. 100 den fazla yayını var. Özellikle ahşap yapıların deprem karşısındaki davranışları konusunda çok çarpıcı araştırmaları var Kanada ve ABD deprem komisyonlarında görev alıyor. Kanada, Vankuver’de yaşıyor, her bahar Türkiye’ye geliyor, bizim Osmanlı ahşap yapıları nereye gitti diye dövünüyor, ne bu beton kepazeliği diye çırpınıyor, konferanslar veriyor.
ISO/TC 165 Ahşap Yapılar Teknik Komitesi Başkanı olarak Erol beyin etkisini hemen hissetmeye başladık sanki. Sanki daha çok standart açılıyor görüş vermemiz için. Kendisi bu komitede aynı zamanda Kanada’yı temsil ediyor.
Değerli büyüğüm Sn. Erol Karacabeyli’nin çalışmalarından gurur duyuyorum. Bu memleket ahşap yapı kültürünü kaybetmiş olsada, o kültürün içinden çıkan bir memleket evladı, o kültürü 70 millete öğretiyor. Helal olsun Erol Bey !