Dünyanın ilk ahşap uydusu

Dünyanın ilk ahşap uydusu

Aslında haber yeni değil.

Yolladılardı yollayacaklardı derken daha fazla bekleme dedim kendime.

Teknecilik, inşaatçılık ve bazı mobilya işi yapanlar WISA kontraplak markasını bilirler. İstanbul ofisinde çok efendi gençler çalışır idi. WISA 100 yıldır kontraplak üretiyor. 2100 kişilik Finlandiya'lı bir şirket. Ancak bağlı bulunduğu UPM, 18000 kişi ile yıllık 8.6 milyar Euro satışa ulaşmış dev bir orman endüstrisi şirketler gurubu. Büyük olduklarını bilirdim ama bu denli kuvvetli olduklarını bende bilmiyordum.

Bu arkadaşlar dünya bize dar geldi, ürettiğimiz huş kontraplaklara buralarda birşey olmuyor, biraz aksiyon olsun, bakalım uzay şartlarında ne kadar dayanacak, hazır pandemi var, boş oturmayalım kafayı çalıştıralım demişler ve 2 yıl süre tepemizde dolanacak ahşap bir uydu yapmışlar.

Reklama bak hele !

Deneme uçuşu, 12 Haziran 2021 de, bir meteoroloji balonu vasıtası ile 30 km yüksekliğe yapıldı. Web sayfasında, YouTube da görüntüler yayınlandı. Yıl sonu esas uçuş diyorlardı ama iş 2022 başlarına ertelendi. Sebebi frekans lisansları. Ne alaka derseniz, uydunun topladığı verilere ve kamera çekimlerine, web sayfası üzerinden, sizin benim gibi amatörlerin ulaşabilmesi isteği. İş amatör yayın frekans tahsisine, lisansına gelince işler biraz uzamış !

Dünyanın ilk ahşap uydusu

WISA WoodSat isimli bu minnacık uydunun konstrüksiyonu huş kontraplak ile yapılmış. Kabaca 10x10x10 cm boyutlarında küp şeklinde ufacık tefecik bir kutucuk. Ucunda kameranın bulunduğu ilginç bir selfie çubuğu var ki yörüngeye oturduğunda açılacak. Enerji sağlayacak güneş panelleri, iki anten ve sensörlerden oluşan, küçük, basit, şirin bir uyducuk.

Dünya üzerinde ahşapçıların en büyük korkusu olan rutubet uzayda yok ama onun yerini, atmosfer basıncı olmadığı için, eksi basınç yani bir çeşit vakum alıyor. Bunun etkilerini görmek istiyorlarmış. Aşırı sıcak ve soğuk bakalım kontraplağı ne hale getirecek. Fırlatma esnasındaki titreşimden zarar görmeyeceğinden çok eminler. Ve yüksek UV.

Kontraplak yüzeylerden birisi ilk defa kullanılan bir kaplama ile kaplanmış, diğerinde " dünyevi " bir vernik uygulanmış. bir köşede renk çubukları var. Renk solmasını görebilmek için.

Frekans lisansı alınınca bu ufaklık Yeni Zellanda'dan fırlatılacak bir roket ile yolculuğuna başlayacak. Bekliyoruz.

Biz memlekette başka işlerle uğraşıyoruz. Size başarılar diliyoruz !

3-5 yıl sonra, bu veriler ışığında, WISA önümüze nasıl bir süper-kontraplak çıkarır merak ediyorum.

Meraklılar ! İngilizce ama güzel bir web sayfası var. Tıklayın !