Bangkrai yağı

Bangkrai ağacı ( Shorea Laevis ) Endonezya’da özellikle Borneo ve Sumatra adalarında yetişen, Tik ağacından daha sert, işlenmesi zor, az bulunan, az bilinen bir tropik kerestelik ağaç.

Yapısında doğal yağlar ve çok miktarda silica ( kum ) bulunduruyor. Atmosferik şartlara inanılmaz dayanıklı, böceklere, kurtlanmaya teik ve sedirden daha dayanıklı, enteresan bir şekilde yanma mukaveti yüksek olan bir ağaç. Kılavuz deliksiz vida atmaya kalkarsanız ya vida kırılıyor ya ağaç çatlıyor. Planyada, perdah işleminde çok karşılık veriyor. Tik’e nazaran özgül ağırlığı daha fazla.

Bu ağacın kerestesinden yapılan işlerde çok uzun yıllar dayanıyor ancak zamanla rengi solup grileşiyor. Aslında malzemenin ihtiyacı yok ama, görüntü için yağlanması söz konusu. İşte Bangkrai yağı bu nedenle üretiliyor. Tik Yağı ve Danimarka Yağı gibi ana maddesi keten tohumu yağı yani bezir. Ancak Tik’e oranla daha yoğun bir odun yapısı olduğu için Tik Yağından daha ince bir yağ gerekmiş.

Bangkrai Yağını BauHaus boya bölümlerinde Alman Clou markası altında bulabilirsiniz. Tik yağına oranla daha pahalı. Uygulandığı ahşaba müthiş bir su iticilik kazandırıyor ve Tik yağına oranla dah uzun dayanıyor. Tik veya benzeri tropik ağaçlara uygulayabileceğiniz gibi meşe benzeri sert ağaçlara da uygulayabilirsiniz. 2-3 kat, o saten parlaklığını elde edinceye kadar. Her kat arasında bir gece beklemelisiniz.

Masif meşede uygulandıktan sonra su döktüğünüzde, top top su damlacıkları oluşuyor, ağaç emmiyor ve leke kalmıyor. Keza zeminde suyla temas eden noktalarda su emilmediği için leke oluşmuyor.

Eğer para sorun değil ve bulabiliyor  iseniz her zaman tik yağına tercih ediniz.

ahsapatelyesi.com yayında iken bu yazıya yazılmış yorumlar:

Derya Okumuş diyor ki:
26 Temmuz 2010, 15:55
Merhaba,

mutfakta kesme tahtası olarak kullanmak üzere 30x50x3 boyutlarında gürgen ağacından ( sanırım fırınlanmamış ) bir parça aldım. Satıcı ayçiçek yağı ile tek kat yağlayıp sonra kullanmamı önerdi. Buradan okuduğum kadarı ile de keten yağı daha makbulmüş. Mutfakta kullanacağımız için su ile çok temas edecek. Dayanıklı olması için siz ne önerirsiniz.
teşekkürler.

ymtalu diyor ki:
30 Temmuz 2010, 12:43
Derya Hnm. Merhaba;

Ayçiçek, zeytin, fındık, kekik çok farketmez. Amaç ahşabı doyurmak ve yağı su itici olarak kullanmak. Kesme tahtanız kurudukça yapmanız gerekeceği için elinizin altında hep bulunan bir yağ kullanmanız akılcı olur.

Kesme tahtanızı suya tutup yıkar iken, her iki tarafınıda ıslatmayı unutmayınız. Tek yüzünü yıkamanız veya yağlamanız dönmesine, çatlamasına sebep olacaktır.
Rengi solduğunda yağlanmak istediğini haber veriyor demektir. Yağ sürdükten sonra 15 dakika bekleyiniz ve emilmemiş yağları kağıt havlu veya peçete ile siliniz. Ertesi gün aynı işlemi bir kez daha tekrarlayınız.

Ahşap kesme tahtalarını et, tavuk ve balık için kullanmayınız. Bıçak izlerinde bakteri üreyebilir. Bu ürünler için plastik veya cam olanları tercih ediniz.

Konumuz ile ilgisi olmasada :
Mermer tezgah kullanıyor iseniz, yatmadan önce tezgahı zeytinyağı ile yağlayınız. Ertesi sabah yüzeyin bir kısmının yağı emdiğini bazı yerlerin emmediğini göreceksiniz. Kağıt havlu ile emilmemiş yağları sildikten sonra temiz ve yumuşak bir bez ile tezgahı parlatınız. Netice şaşırtıcıdır. Ayda bir yapmayı alışkanlık haline getiriniz.

ellaesa diyor ki:
13 Mart 2013, 17:41
Merhabalar,

Mutfağımızı IKEA’dan yaptırdık ve masif ahşap tezgah aldık. Kurulum esnasında tezgaha tik yağı sürmemiz gerektiğini belirttiler, onun yerine bunu kullanmamız sizce uygun mudur? Bir de ürünü nereden tedarik edebiliriz biliyor musunuz (İstanbul’da)?

Murat USTA diyor ki:
15 Mart 2013, 11:42
Ben şahsen genelde üretcinin talimatına harfiyen uyanlardanım. Yani tik yağı diyorlarsa tik yağıdır, bir aksilik olursa gidip siz dediniz diyebilirim.Ama yinede bankrai derseniz bence uygundur, pek güzel olur. Aman dikkat: bütün yağları uygularken acele etmeyin, ince katlar halinde ve iyice kurumasını bekliyerek!

Nerde bulursunuz? BauHaus boya reyonu, Clou marka ürünlerin olduğu reyonda. Tik yağıda aynı adreste.

Feriha Poyraz diyor ki:
06 Kasım 2013, 20:47
Murat Bey, 3-5 yıldır yazlığın terasında kalmış ahşap, muhtemelen tik ağacından bank çok kötü duruma gelmiş, bu bankı zımparalayıp derin çatlakları ahşap macunu ile doldurup tik yağı sürsek olur mu, yoksa ahşap macunundan sonra vernik mi yapmamız iyi olur? Diğer sorum da yazlığın terasına pegule yaptırdık, ancak maddi imkanlardan dolayı ikinci sınıf ağac kullanıldı, tabi ucuz olduğu için marangoz ince bir vernik atmış biz şimdi bu verniğin üzerine ne sürebiliriz, teşekkür ederim.

Murat USTA diyor ki:
01 Aralık 2013, 16:22
Sn. Poyraz;
1- Her ikiside olur. Benim tercihim tik yağıdır. Her ikiside her sene uygulama isteyecektir ama vernik daha zor olacaktır.
2- Bot verniği, veya yat verniği hepsi aynı şeydir. Dış ortam için bir vernik alıp sürebilirsiniz. Yalnız dikkat: Zor olsada inceltmeden, kutudan çıktığı gibi sürünüz. büyük ihtimal 5 yıl gidecektir. Tiner vs. ile inceltirseniz bir sene ancak gidiyor.
Kolay gelsin

Mustafa Durusoy diyor ki:
22 Kasım 2013, 00:09
Merhaba,
Üstadım, ahşap torna kursuna gidiyorum. İki sorum olacak; imalatını yaptığımız tabak, çanak vb. ürünleri ne ile korumamızı ve cilalamamızı önerirsiniz? Diğeri, yoğurdumuzu evde kendimiz yapıyoruz. Acaba yoğurt çalabilecek ahşap kap yapabilir miyim diye düşünüyorum. Ahşaptan yapmamız halinde hangi ağaç uygun olur ve konu ile ilgili tavsiyeleriniz ne olabilir?

Teşekür ederim.

Murat USTA diyor ki:
01 Aralık 2013, 16:38
Sn. Durusoy;
Tesadüf ya daha yeni yazdım: Sıvı parafin bu iş için çok uygundur. İkea da satılan bir ürün de var.
Bakınız:http://www.ahsapatelyesi.com/yazi/mineral-oil-nedir-bebek-yagi-olmasin/
Yoğurt için eskiden ahşap kullanıldığını biliyorum. Başka seçenekleri yoktu ki. Ama bana biraz müsaade ediniz araştırayım hangi ahşap uygundur.
Eski bir hamur teknem var kullanıyorum sanırım meşe. Yoğurda gelirmi bilmiyorum.

cumali yılmaz diyor ki:
06 Haziran 2014, 23:10
ustam öncelikle sitenize bayıldım. şahane bir site olmuş. ben bu hobiye yeni yeni gönül veriyorum şuan için hiç bir bilgim yok okuyarak öğrenmeye çalışıyorum ama yakın zamanda el becerimide geliştirmeye çalışacağım. bu yüzden size bazı sorularım olacak, eşim doğal görünümlü bir yemek masası istiyor bende artık birşeyler yaparak bu işe girmek istiyorum aklımda da çok güzel şeyler var tabi yapabilirsem, ilk olarak malzeme sıkıntım varyani ham madde nerden bulacağımı hangi ağaç olacağı konusunda hiçbir fikrim yok koçtaşta satılan masif ahşaplar olur mu yada nerde bulabilirim doğal kabuklu kerestede arıyorum ama bulamadım, birde bittikten sonra hangi yağı kullanmam gerekir bazı yabancı videoları izledim danimarka yağı kullandıklarını gördüm, tik yağı ve bangkrai yağını okudum bunların ahşabın rengini nasıl yapıyorlar en doğal görünümü nasıl sağlarım ve hangi ağaç olması gerekir, son olarak elimde hiçbir alet ve malzeme yok neler almam gerekir hangi markaları tavsiye edersinin çok pahalı olmamak kaydıyla şimdiden teşekkür ederim

Murat USTA diyor ki:
08 Haziran 2014, 15:48
Sn. Yılmaz;
Teşekkür ederim.
1- Hangi ağaç olcağı konusunda iş tamamen harcayacağınız para ve zevkiniz ile ilgilidir. Dış mekanda çam olmaz illa teak, kestane vs. fikirlerine karşıyım. Esas kriter bulmanız en kolay, ulaşabilmeniz en kolay kereste ne ise onu kullanmalısınız yolundadır. Çam da olur, kayında, ithal egzotik ağaçlarda. Eğer büyük şehirlerin dışında yaşıyorsanız şahaser kalaslara ulaşabilmeniz çok daha kolay olacaktır. Küçük şehirler ve kasabalarda hala size yardımcı olabilecek keresteciler bulabilirsiniz.
2- Koçtaş ve benzer marketlerde satılan yan yana birleştirilmiş parçalardan oluşan panellerden bahsediyorsanız tabii ki olur ama bunların yanları kabuk gibisini bulamazsınız. Hatta BauHaus ta böyle daha kalın ve kayın ağacından güzel paneller bulunuyor ama kenarlar düz. Benim anladığım kadarı ile sizin bir keresteciye gidip 8cm kalınlıkta, kenarları sulamalı ( Biz böyle deriz, yani kabuklu falan ) kalas alıp yan yana koyup bir masa haline getirmeniz gerekiyor gibi. Bunun için keresteciler sitelerine, yakındaki kerestecilere gitmelisiniz. Kalın kalaslar kullanınca bunları yan yana birleştirmeniz bile gerekmiyebilir kendi ağırlıkları ile dururlar. Size bir ayak yapmak kalıyor.
3-Bütün ağaçların rengi güzeldir yeter ki bakmayı bilin. Hepsinin kendine özgü bir güzelliği vardır. Biz insanların zevki değiştikçe ona kötü buna iyi diyip çıkıyoruz. Yağların hepsi ahşabın kendi rengini değiştirmeden güzelliğini, damarlarını ortaya çıkaran, canlandıran üst yüzey malzemeleridir. Hepsini kullanabilirsiniz. Danimarka yağı iç mekan kullanımlar içindir. Benim ilgili yazıma bakabilirsiniz.
4-Yapacağınız masaya göre kullanacağınız alet edevat ta değişecektir. Yaptıkça ihtiyaç oldukça alırsınız. Kaldı ki herkesin eline kolay gelen, kullanırken başarılı olduğu alet ayrıdır. Bunuda denemeden bilemezsiniz. Koçtaş gibi marketlerde kendi markaları bulunuyor ve bunların fiyatları daha ucuz oluyor. Sizin gibi amatörlerinde işini görecek yeterlilikte sayılırlar. En çok kullanmaya başladığınız aleti fark ettiğiniz gün gidip o aletin daha pahalı ve iyi bir tane yenisini alırsınız.
4- Yani herşeyden önce yapacağınız masanın bir resmi ve ölçüleri gerekiyor. Elinizde bir resim olur ise daha kolay yardım alırsınız. Gerek yapı marketlerden, gerek keresteciden, gerekse akıl danışacağınız ustalardan.
Kolay gelsin.

CUMALİ diyor ki:
08 Haziran 2014, 13:29
ustam iyi günler geçen gün bazı şeyler yazmıştım ama şuan burada gözükmüyor bir hata mı oldu acaba

Murat USTA diyor ki:
08 Haziran 2014, 15:30
Sn. Yılmaz;
Seyehatte idim. Dün gece döndüm. Şimdi cevap yazıyorum. Kusura bakmayın.

cumali diyor ki:
10 Haziran 2014, 17:49
ustam verdiğiniz biligiler için çok teşekkür ederim. benim kullanacağım masa iç mekan için olacak onu belirtmemişim özür diliyorum. geçen bauhasua gittim yanları kabuklu panel var buldum ama ne ağacıdır bilmiyorum(mamrmara forum bakırköy şubesi) ve tabloların olduğu bölümde keten yağıda gördüm iç mekan için hangi yağı önerirsiniz peki, kafama takılan diğer bişley ise 8 cm iç mekan masası için kalın olmaz mı şimdiden tekrar teşekkürler

Cımali yılmaz diyor ki:
22 Haziran 2014, 18:12
Ustam iç mekanda masif ahşaptan yapılmış yemek masasına hangi yağı tavsiye edersiniz. Çok teşekkürler

Murat USTA diyor ki:
23 Haziran 2014, 12:49
Sn. Yılmaz merhaba;
Diğer yorumlarda yazdığım gibi hiç farketmez. Zeytinyağı, ayçiçek, soya, teak, keten, bankrai, tung ….
Yeterki doğru uygulayınız.

BAHADIR ÇAM diyor ki:
26 Haziran 2014, 09:23
iyi günler,
yeni mutfak yaptırıyorum. ikitelli keresteciler sitesinden 3,5m boyunda ve 28 mm kalınlığında kestane masif tezgah aldım. bugün mutfak dolaplarımı yapan marangozun atölyesine gelecek. evdeki tadilat bitene kadar muhtemelen 2 hafta orada bekleyecek. marangoz tezgahın kenarlarının pahını alacak ardından yağlamak istiyorum. ikeada keten tohumu yağı var. yine istanbul anadolu yakasında bilenor ahşap firmasında rubio marka bir bitkisel yağ var. oralara kadar gitmeden buralarda bakmak istiyorum . bauhaus’a henüz bakmadım. ama tik yağı bu civarda rahat bulunuyor. tik yağı mı önerirsiniz yoksa diğer ahşap yağlarından mı alayım? 2 hafta bekleyecek tezgah için bekleme koşullarına dair önerileriniz var mıdır?

saygılar

BAHADIR ÇAM diyor ki:
26 Haziran 2014, 11:45
beylikdüzü bauhaus’a da baktım. diğer ahşap yağlarından yok sadece tik yağı var.

Murat USTA diyor ki:
28 Haziran 2014, 14:44
Sn. Çam merhaba;
Sanıyorum yan birleştirme panel aldınız.
Hep yazdığım gibi hiç fark etmez. Hatta zeytinyağı, ayçiçek yağı bile olabilir. Bebek yağı bile olabilir ki yiyecek değen ufak ğarçalarda benzerleri kullanılıyor.
Yağların genel özelliği su itici olmalarıdır. Bu amaçla kullanıyoruz. Mutfak tezgahı mermer bile olsa ayda bir yağlanmalıdır.
Bütün iş doğru uygulamada: İnce katlar halinde, her katın arasında en az 24 saat bekleyerek acele etmeden doyurmalısınız. Bu işlem bir kere yapmanız yetmez. ne zamanki tezgahta renk solgunluğu gözlemlediniz yeniden yağlamalısınız. Eğer yüzeyde çok bozukluk oldu ise ince zımpara ile hafifçe zımparalayınız.
Bekleme koşullarına gelince;
Dik durmasında fayda var. Mevsim yaz olduğu için eve geldiğinde kaloriferle ısınmış kuru bir ortama girmeyeceği için şanslısınız. Yinede eğer yeriniz müsait ise bir hafta evvelden eve getirip ortama alışmasını sağlayabilirsiniz.
Tabii ki ıslanmamalı, darbe görmemeli.
Kolay gelsin.

Ayça Altan diyor ki:
04 Temmuz 2014, 13:46
Merhabalar,
Daha önce de bir konu hakkıdna fikrinizi almıştım, ve tüm yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Başka bir püf noktası için daha fikrinizi almak isterim.
Eğer sizin içinde uygunsa mail adresinizi alabilmem mümkün müdür?

Teşekkür ederim şimdiden.

Murat USTA diyor ki:
07 Temmuz 2014, 14:55
Sn. Altan;
ymtalu@gmail adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Mahmut Öztürk diyor ki:
29 Ağustos 2014, 11:03
Merhaba. Bahçemde uyguladığım sarı çam teras ve yürüme yolumu bangkirai ile yağlamayı düşünüyorum. Ağaçlar tanalith-e ile emprenyeli. Tek çekincem sanki bu yağın rengi değiştirdiğine dair şüphelerim. İzlediğim videolarda ve clou ile yaptığım görüşmelerde kızıl bir rengi olduğuna dair bilgiler aldım. Siz kullandığınız için fikrinizi almak istedim ve önerebileceğiniz başka bir cila ya da benzeri bir materyal varsa da bilmek isterim. Teşekkürler.

Murat USTA diyor ki:
02 Eylül 2014, 14:23
Sn. Öztürk;
Ahşabın üzerine yağ veya vernik ne uygularsanız uygulayın rengi değişecektir. Genelde kızıllaşacaktır.
Zaman içinde güneşi gördükçede kızıllaşacacaktır zaten.
Tanalith emprenyeli ahşap kullandı iseniz ben olsam bir daha yağ – vernik uygulaması yapmaz olduğu gibi bırakır idim. Zaten gerekli önlemi almışsınız.
senede iki kez yağlamak bayağı bir iş.

Mahmut Öztürk diyor ki:
03 Eylül 2014, 08:00
Teşekkürler yanıt için. Ben ahşabın biraz parlak görünmesini istiyorum. Bu haliyle çok donuk. Ama siz başka bir uygulama yapmayın deyince de mantıklı geldi. Artık bol bol ıslatarak alacağız cila efektini artık. :))

Özlem canbolat diyor ki:
15 Mayıs 2015, 16:14
Merhaba
Üstteki bütün yazıları okuduğum halde size bir sorum olacak. Biz mutfak tezgahı için meşe masif panel aldık. Birçok vernik çeşidinin içinde kaybolduk diyebilirim. Bu tezahı suyla temas edeceği için nasıl korumalıyız. Sadece yağlamak yeter mi yoksa vernik mi sürmeliyiz. Yağ ya da vernik uygulamasını fırça ile mi yapmak gerekiyor? Şimdiden teşekkürler

Murat USTA diyor ki:
25 Mayıs 2015, 22:51
Sn. Canbolat;
1- Vernikler sıcak tencere dibi gibi sıcak malzemeye yapışırlar, açık ateş ile alev alırlar, yanarlar. Yanmaz vernikler var ama hem pahalı hem uygulaması çok zordur. Yağlar ısı ile bozulmasada arada bir yenilenmek zorundadır. Yağları sadece iyi bir su itici olarak düşünmelisiniz. Mutfak tezgahını ahşap yaptığınız zaman bu işin tam çözümü yoktur, kirlenmesine, eskimesine, lekelenmesine, emiciliğine razı olacaksınız ! Bu nedenle ahşap görünümlü laminat tezgahlar kullanılıyor.
2- Yağlar fırça ve bez ile, vernikler tabanca ile uygulanır. Fırça ile uygulanabilen vernkler var ise de bu tür vernikler mutfak tezgahına uygun değildir.
Bence tezgahı aldığınız firmanın tavsiyelerine uyunuz. Onların vereceği malzeneyi onların tarifine uygun olarak uygulayınız.

Arzu S. diyor ki:
06 Haziran 2015, 18:19
Merhaba
Tüm yazışmaları okuyunca kafam iyice karıştı.Yıllar içinde tavsiye ettiğiniz markalar değişmiş.Balkonuma teak masa ve sandalye takımı aldım en son tecrübelerinize göre yağlamam için hangi marka yağı tavsiye edersiniz.Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

Murat USTA diyor ki:
08 Haziran 2015, 12:36
Gayet normal:
1- Konuştuğumuz malzemenin çoğu ithal veya ham maddesi ithal veya buraya büyük kaplar içinde getirilip burada küçük ambalajlara dolduruluyor. Dolaysı ile bazen geliyor bazen gelmiyor.
2- Doğal olarak firmalar heveslenip getirdikleri bir malzeme yavaş satılır ise ki bizim konuştuklarımızın alıcıları son derece kısıtlı bir kesim, bir dahaki sezona getirmiyorlar.
3- Örneğin Clou markası Bauhaus larda satılır iken birdenbire reyonlardan kaldırıldı. Tesadüfen internetten satış yaptığını gördüm. Migros ta satılan Carefour da satılmıyor gibi bu konularda bizlerin bilmediği bir düzen var
4- Firmalar, her ne hikmet ise, formül değiştiriveriyorlar. Örneğin Clou Bankrai yağı eskiden renksiz idi, son aldıklarım renklendirilmiş çıktı. Neden bunu yaparlar bilmem. Bizim köpeğimizde bu konudan muzdarip: Her sene yıl başlarında mama firmaları formül değiştiriyor, bizimkinin bütün iştahı kaçıveriyor, denge bozuluyor, 3 ay uğraşıyoruz yemek yesin diye!

Dolaysı ile, Arzu Hnm, bırakın yılları, aylar içinde bile değişiklikler oluyor.
Çok önemli olan konu, bu malzemelerin uygulandıktan sonra ortaya çıkan renk ve dokunun sizin hoşunuza gitmesi. Hepimizin estetik muhakemeleri farklı. Benim tüm beklentilerimi karşılayan “a” firması ürünü olabilirken, sizin vazgeçemediğiniz “b” firması olabilir. Çevreye zararlı olduğunu bilsemde, uygulaması çok zor olsada, etraf batsada eğer ortaya çıkan çok hoşuma gidiyorsa “a” firmasının malından vazgeçemem gibi. Buna fiyatı, elde etme kolaylığını, efendim ambalajın atkisini vs. vs. katarsanız çok değişik yerlere varırız.
Yağlama işi her sene birkaç kez tekrarlandığı için, her almaya çıkışımda bende yeni şeyler öğreniyorum, yeni markalari yeni ürünler. Bizim mobilyalarda güneşte kaldıkça yağa doymas oldular hiç sormayın. Hele bir masa tablamız var 1,5 kilo yağ emiyor her seferinde.
Son aylarda, Hemel firmasının Teak Yağını kullanıyorum ayıptır söylemesi.
Kolay gelsin.

oğuzhan aymaz diyor ki:
06 Eylül 2015, 17:59
Usta Merhabalar,

Biz de mutfağımıza geçen sene masif ahşap mutfak tezgahı yaptırdık.Daha önce yazan arkadaşlar gibi bize de uygulayıcı firma,zaman zaman tik yağı uygulamamızı önerdi.Ben de geçen ay bu uygulamayı yapmaya karar verdim ancak bauhaus ve muadil mekanlarda bulduğum ürünlerin tamamı solven ve kimyasal bazlı ürünler.Dolayısıyla mutfak tezgahı gibi bir yere bu tarz ürünleri uygulamakta çekincelerim mevcut.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Saygılarımla,
Oğuzhan AYMAZ

Murat USTA diyor ki:
07 Eylül 2015, 12:29
Sn. Aymaz;
İkea mağazalarında SKYDD isimli bir yağ var. Özelliği gıda ile temas için uygun alması. İkea ‘ya ulaşamıyorsanız eczane veya marketten alabileceğiniz bebek yağı da işinizi görecektir. Dalin veya Johnson’s
Bu yağları ahşap salata kasesi, kesme tahtası gibi gıda ile temas halindeki bütün ahşaplara uygulayabilirsiniz.
Uygulamayı ince katlar halinde ve her kat arasında 24 saat bekleyerek yapınız. Başlarken ve kat aralarında, bastırmadan hafifçe 220 veya 240 numara zımpara ile pürüz kırınız. Yumuşak bir bez ile sürüp, 10 – 15 dakika sonra kağıt havlu ile emilmemiş fazla yağı siliniz.
2, en çok 3 kat yetecektir.
Kolay gelsin.